Een blik op de jeugdopleiding: week 10
[start_foto_body_block]

Voor de D-jeugd was het een heerlijk weekend. In Almere won de D1 met 3-1 van FC Volendam en de D2 met maar liefst 5-2 van MVV. Aankomende zaterdag speelt de D1 bij ATC ’65. Voor de D2 wacht de uitwedstrijd in het verre zuiden tegen VVV Venlo D2.

Niet alleen bij de D-jeugd, maar ook bij de C-jeugd breekt een spannende periode aan. De C1 speelde afgelopen zaterdag gelijk tegen KFC C1, maar staat slechts 2 punten achter koploper DWS C1!
Het team zou de koppositie in de 2e divisie kunnen pakken als er gewonnen wordt van Buitenveldert C1. De C2 van Almere City staat bovenaan in de voorjaarspoule  en speelt aankomende zaterdag tegen Roda JC C2.

De B2 won afgelopen zaterdag met 3-1 van NAC Breda. Het team staat gedeeld derde in de voorjaarspoule. Aankomende zaterdag reist de B2 naar Kerkrade. Daar wacht de wedstrijd tegen hekkensluiter Roda JC B2. Ook de B1 boekte zaterdag een overwinning. FC Dordrecht B1 werd met 1-0 verslagen.

Helaas werd de wedstrijd van de Almere City A1 tegen Feyenoord A2 afgelopen zaterdag afgelast.
Het vizier moet nu gericht worden op aankomende zaterdag. Om 15:00 wacht in Almere het treffen met nummer 2 Helmond Sport.

 

 

Door Corné in 't Hout

[end_foto_body_block]
Almere City FC FC: van lelijk eendje tot eredivisionist
[start_foto_body_block]

Hoofd jeugdopleidingen Rene Koster

Jarenlang was FC Omniworld het lelijke eendje van de eerste divisie. Onder de nieuwe naam Almere City FC en aan de zijde van grote broer Ajax hoopt de club uit te groeien tot eredivisionist. Rene Koster is als hoofd jeugdopleidingen een belangrijke spil in de organisatie van de club. “We zijn op de goede weg.”

We ontmoeten Koster, die bovendien trainer is van de B1, op de dag dat trainer Fred Grim de overstap van Ajax A1 naar het eerste elftal van Almere City FC maakt. De voormalig keeper van de Amsterdammers is in Flevoland de opvolger van de in overleg met de directie tot Technisch Manager gepromoveerde Dick de Boer. City staat laatste in de Jupiler League. De keuze voor Grim is geen verrassing. Beide clubs, slechts gescheiden door een kleine dertig kilometer snelweg, werken sinds twee jaar nauw samen. Ajax is niet de baas in Almere, maar heeft wel aardig wat in de spreekwoordelijke melk te brokkelen.

De Amsterdammers staan De Zwarte Schapen op meerdere manieren bij. Denk vooral aan het overdragen van de visie en het ondersteunen van het kader van de club. Zo stuurt men vanuit Amsterdam zo nu en dan technische mensen naar Flevoland om de organisatie te versterken en de ‘Ajax-visie te implementeren’, zoals Koster het omschrijft. Jeugdtrainers Arturo ten Heuvel en Marco van Galen zijn vanuit Ajax naar City gekomen, terwijl ook Casimir Westerveld en Brian Tevreden als coördinatoren van de respectievelijk onder- en bovenbouw twee à drie dagen per week op het complex van Mitsubishi Forklift-Stadion rondlopen.

De aanstelling van Fred Grim past dus prima in deze lijn en komt de doelstelling van beide clubs ongetwijfeld alleen maar ten goede. Grim is welbekend met de Ajax-visie, daar hij negen jaar onder contract stond bij de club. Beide verenigingen denken beter te worden van de samenwerking. Koster stelt dat je Almere City FC niet moet zien als Ajax 2. “Zie het vanuit Ajax-oogpunt als een soort van vangnet. Spelers die (tijdelijk) niet het gewenste niveau halen in de hoofdstad, kunnen zich bij ons in een vergelijkbare sfeer blijven ontwikkelen én zodoende in beeld blijven Ajax. Wij kunnen profiteren van al het goede dat Ajax qua voetbal know-how in huis heeft en daardoor groeien als club.”

Verkeerde shirt

Voor Ajax is Almere City FC een belangrijke speler. In het verleden wandelden veel talentvolle spelers uit de poorten van De Toekomst om vervolgens elders in Nederland uit te groeien tot kwalitatief goede spelers. Spelers van een dusdanig niveau dat Ajax ze zelf goed had kunnen gebruiken. De Amsterdamse portemonnee moest dan weer getrokken worden en miljoenen werden gespendeerd aan spelers die ooit al eens van Ajax ‘waren’. Denk aan Rasmus Lindgren die voor niets de deur uitliep en bij Groningen uitgroeide tot aanvoerder, waarna Ajax een slordige 2,5 miljoen neerlegde om de Zweed terug halen.

Andere spelers maakten na een opmars bij een nieuwe club alleen in het ‘verkeerde shirt’ hun opwachting in de Arena. Denk aan jongens als Alexander Büttner, Luciano Narsingh, Eljero Elia, Jeremain Lens en Khalid Boulahrouz. Het complete lijstje is nog vele malen langer.

Bousbiba en Van der Wiel

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen is het volgens Koster belangrijk dat een bij Ajax weggestuurde speler via een wederopstanding bij Almere City FC weer terugkeert naar de ‘grote broer’. “Dat laat andere spelers inzien dat een stapje terug niet erg hoeft te zijn en zelfs kan lonen. Wij kunnen jongens niet dwingen om naar ons te komen als ze weg moeten bij Ajax en juist dat maakt een voorbeeld belangrijk. Gelukkig hebben we in Daoud Bousbiba inmiddels zo’n voorbeeld. Hij moest in de C1 vertrekken bij Ajax, maar keerde dit seizoen na een aantal jaren in Almere terug in Amsterdam.”

Over zijn terugkeer zegt Bousbiba zelf het volgende: “Dat ik weg moest bij Ajax kwam niet zo zeer door mijn voetbalkwaliteiten. Het ging voornamelijk om mijn gedrag. Ik had onder meer moeite met luisteren. Gelukkig kon ik toen ik bij Ajax weg moest bij Almere City FC voetballen. In de twee jaar die ik in de B1 heb gespeeld bij Almere City FC ben ik niet alleen als voetballer beter geworden. Ik heb ook geleerd om beter te luisteren. Ik ben erg blij dat mijn inzet beloond is.”

Een stapje terug doen kan dus heel goed uitpakken. Het beste voorbeeld is misschien nog wel Gregory van der Wiel. Koster kent het verhaal ook en legt het spelers wel eens voor. De huidige rechtsback van Paris Saint-Germain was in zijn tijd in de jeugd bij Ajax een moeilijke jongen en moest van de clubleiding naar de toenmalige en inmiddels failliete satellietclub HFC Haarlem. Daar speelde hij drie jaar in de jeugd om vervolgens weer terug te keren naar Amsterdam en de eerste rechtsback van de club én het Nederlands elftal te worden. Op 11 juli 2010 stond hij in Johannesburg in de WK finale tegen Spanje. Zo gek kan het dus lopen.

Koster stelt wel dat het niet zo moet zijn dat élke speler die bij Ajax afvalt maar naar Almere moet komen. “Beide clubs moeten wel in de jongen geloven. Als hij niet goed genoeg is, is hij niet goed genoeg, maar als een speler even niet lekker in zijn vel zit, problemen met gedrag of school heeft of simpelweg niet aan spelen toekomt omdat een ander beter is, kan hij bij ons misschien weer zijn niveau terugpakken.”

Visie

Maar hoe ziet de samenwerking tussen Ajax en Almere City FC er concreet uit? En wat brengt het de Almeerders. Allereerst hanteren beide clubs dezelfde voetbalvisie: de Ajax-visie. Door de eerder genoemde ‘uitzendkrachten’ wordt die extra kracht bijgezet in Almere.

“Net als Ajax willen wij hoog druk zetten”, aldus Koster. “We willen na de balverlies zo snel mogelijk de bal weer heroveren. Ongeacht de tegenstander willen we dominant en initiatiefrijk voetbal spelen. Bovendien voetballen wij om te scoren en niet om scoren te voorkomen. Dat is kort gezegd waar wij voor staan.”

Het focussen op aanvallen in plaats van verdedigen is een essentieel onderdeel van de visie, meent Koster. “Vooral in de jeugd. Het resultaat is daar niet heilig. Het is belangrijk om bij een paar verliespartijen niet je visie over boord te gooien; puur omdat je alleen maar wil winnen. Onze visie zorgt voor vastigheid, als je daar af en toe van afwijkt, raken spelers in de war. Dan weten zij het ook niet meer.”

Thema’s

Bij Almere City FC wordt sinds de ‘entree’ van Ajax ook anders getraind. “We hebben nu meerdere professionele trainers per team. Daardoor kunnen we veel individueler trainen. We splitsen de groepen in kleine groepjes op en trainen volgens thema’s. Denk aan dribbelen & drijven, basisbewegingen, schijnbewegingen, passeerbewegingen, koppen, balaannames, passen & trappen, verbinden & combineren en creëren & scoren.”

“We laten ook de E1/D2 en de C2/D1 samen trainen. Zodoende kunnen de spelers alvast wennen aan het niveau van de een hogere leeftijdscategorie. Dat vergemakkelijkt de overstap en is goed voor de ontwikkeling.”

Af en toe gaan trainers vanuit Almere ook naar Amsterdam om daar eens in de keuken te kijken en te leren. Verder kijken scouts ook uit voor spelers voor Almere City FC. “De echt grote talenten gaan natuurlijk naar Ajax, maar spelers van een minder niveau, maar met een interessant potentieel, worden bij ons aangedragen”, aldus Koster. “Bovendien kunnen onze ploegen waar nodig gebruik maken van de faciliteiten op De Toekomst, zoals het wetenschappelijke Adidas miCoach Performance Centre.” Ook buiten het veld wordt Almere geholpen door Ajax. Oger en Mercedes leveren nu bijvoorbeeld ook pakken en auto’s aan City, wat het imago van de club ten goede komt.

Bungelen

Koster denkt dat de overstap van Fred Grim naar Almere City FC erg belangrijk kan zijn. Hij hoopt dat door de aanwezig van de oud-A1-trainer van de Amsterdammers spelers eerder geneigd zijn om het laatste stapje richting het eerste van Ajax bij Almere te maken. “Dat zou ons ook helpen onze doelen te verwezenlijk. We willen op termijn namelijk een Eredivisie club worden. Dat is de ambitie.”

Maar hoe anders is de werkelijkheid op dit moment. Het eerste elftal bungelt onderaan in de Jupiler League en heeft tot op heden slechts een keer gewonnen. Koster heeft er echter alle vertrouwen in dat dat aan het einde van het seizoen niet meer zo is. “Het duurt misschien even voordat de visie aanslaat. Ik heb het hier zelf ook mee gemaakt. Toen kwam het in tweede seizoenshelft helemaal goed. We gaan in de jeugdopleiding in ieder geval voor elke kans en zullen geen enkele mogelijkheid tot vernieuwing laten liggen. We zijn vooruitstrevend. Stilstand is achteruitgang. Ajax is ondersteund en dat geeft ons toch een stuk meer bestaansrecht.”

Rooskleurig

Tot nog toe verloopt de ontwikkeling met vallen en opstaan. Maar Koster blijft ambitieus. “We streven naar het niveau net onder Ajax. We zijn goed op weg. In eerste elftal spelen inmiddels al vier zelf opgeleide spelers. Ook hebben we talenten in de vertegenwoordigende elftallen zitten. Twee jongens zijn geselecteerd voor Oranje onder-18. Dat zijn er net zoveel als AZ en Ajax en meer dan bijvoorbeeld Feyenoord/Excelsior. Alleen SC Heerenveen/Emmen doet het met vier spelers beter. En eigenlijk is dit nog ons eigen werk; werk van voor de samenwerking met Ajax. Want zoiets krijg je niet in twee jaar voor elkaar.” Wat dat betreft zou de toekomst er dus nóg rooskleuriger uit moeten zien voor Almere City FC. Het is nu hopen dat Ajax-man Fred Grim het tij kan keren en het eerste van City in de Jupiler League kan houden, zodat de club geen oponthoud oploopt in zijn ambitieuze jacht omhoog.

BIOGRAFIE RENE KOSTER

Rene Koster begon al op jonge leeftijd met training geven. Als trainer had hij het idee dat hij verder kon komen dan als voetballer. Op het veld was hij namelijk ‘maar gewoon een amateur’. Ondanks dat hij woonachtig was in het Noord-Hollandse Heerhugowaard koos hij er ambitieus als hij was (en is) voor om in Heerenveen aan de CIOS te gaan studeren. Het voetbal stond daar hoger aangeschreven. Je had door docenten als Foppe de Haan en Hans Westerhof en Koster zag dat wel zitten. Via school liep hij in Friesland stage bij de Heerenveense Boys en later ook bij AZ.

Bovendien ging hij aan de slag als trainer van het Hoornse Hollandia. Koster trainde daar de D1. Toen hij zich op een gegeven moment in Zeist meldde voor de cursus TC3, kon hij nog niet bevroeden dat hij drie jaar later ook al zijn TC1 en TC2 op zak zou hebben. Hij haalde bovendien goede cijfers.

Maar eerst trok hij een jaar naar Amerika. Hij stond daar elke dag op het veld en deed veel praktijkervaring op. Bij voetbalschool Soccer Centers in New Jersey, vlakbij New York, beleefde hij zowel op als naast het veld een geweldige en leerzame tijd. Terug in Nederland ging Koster aan de slag bij de D1 van Telstar. Hij combineerde dat met een vierjarige opleiding HBO Sport Management en Ondernemen. Die rondde hij echter al in drie jaar af. Via zijn eerder opgedane connecties bij AZ, raakte Koster in gesprek met Louis van Gaal die toen trainer was in Alkmaar. Zonder blikken of blozen vroeg Koster toen of de oud-trainer van Ajax en FC Barcelona ‘werk voor hem had’. En zo was hij ineens de videoanalist van AZ. Een fantastische ervaring waar Koster veel van opstak.

Maar nog steeds was het parttime wat hij deed en Koster wilde meer. Dus ging hij terug naar Amerika. Daar kon hij weer fulltime op het veld staan. Al snel merkte hij echter dat hij het niveau ontgroeid was. Hij hield het een jaar vol, maar was blij toen hij bij terugkomst via via in contact kwam met FC Omniworld, zoals Almere City FC toen nog heette. Hij kon aan de slag als trainer van de C1 én coördinator onderbouw. Na een jaar werd hij zelfs hoofd jeugdopleiding. Maar altijd met een team onder zijn hoede.

Inmiddels zit Koster zes jaar in Almere. Net als in de periode voordat hij bij de club kwam is hij ook nu nog onverminderd ambitieus en bezig met zijn ontwikkeling. Hij is momenteel druk met de nieuwe cursus ‘hoofdjeugdopleiding’. Hij zit in de allereerste lichting van de opleiding die over een aantal jaar verplicht wordt. Elf van de dertien hoofd jeugdopleidingen in Nederland doen mee. Van de twee overgebleven plekken kreeg Koster na een gesprek een plek toegewezen. Hij leert veel over allerlei thema’s: financieel management, het omgaan met stakeholders, talentherkenning, talentontwikkeling en ga zo maar door. Het is een fantastische leerschool voor Koster zelf, maar ook mooi voor de club. Straks behoort Koster tot een select gezelschap hoofd jeugdopleidingen in Europa. En daar heeft Almere City FC dan de beschikking over.

Fotobijschrift: René Koster, Hoofd jeugdopleidingen en tevens trainer van de B1

[end_foto_body_block]
B1 zoekt grensrechter
[start_foto_body_block]

Almere City B1 uitkomend in de Eredivisie voor B-junioren is per direct op zoek naar een serieuze en professionele grensrechter. Vind jij het leuk om te vlaggen tegen clubs als Ajax, Feyenoord en PSV B1 stuur dan een mail naar rkoster@almerecity.nl tav rene koster

[end_foto_body_block]