Bouma: ‘Speciaal om niet met FC Twente te spelen’

Thijs Bouma doorliep de hele jeugdopleiding van FC Twente, speelde afgelopen jaar voor de beloftenploeg van de Enschedese club en staat vrijdagavond in het shirt van Almere City FC voor het eerst tegenover zijn oude werkgever. ,,Een speciaal moment, want ik heb elf jaar bij FC Twente gevoetbald. Ik ken de club en het team als geen ander. In de beloftenploeg spelen nog veel vrienden van mij. Het is daarom bijzonder om niet met, maar tegen hen te spelen. Het lijkt me ontzettend leuk. Ik heb er zin in.”

De 22-jarige rechtsback is een opvallende verschijning. Met zijn lange haar en stevige postuur heeft Almere City er een sterke verdediger bij. Al is Bouma naar eigen zeggen breed inzetbaar. ,,In de jeugd van FC Twente heb ik op nagenoeg alle posities gespeeld, behalve als keeper en spits. In de A1 werd ik voor het eerst vast in de verdediging opgesteld en dan met name als laatste man. Toen ik de overstap naar Jong FC Twente maakte, vond de trainer dat ik het beste tot mijn recht kom als rechtsback. Ik ben wendbaar en snel en ik kan op deze positie ook aanvallend mijn steentje bijdragen. Zelf voel ik me hier ook het lekkerst bij. Momenteel is rechtsback voor mij de beste positie.”

In het seizoen 2012/2013 kwam Bouma op huurbasis uit voor het Duitse VfL Osnabruck, waar hij ook zijn debuut maakte in het betaald voetbal. ,,Dat was een nuttige periode, waarin ik vooral mentaal sterker ben geworden. De trainingen waren zwaar en ik moest echt bikkelen. In Duitsland draait veel om vechtlust, vol ervoor gaan. Het is een andere voetbalcultuur. In Nederland is de aandacht meer op de techniek gericht. Ik denk dat een combinatie van beiden het beste is.”

Vorig seizoen kwam Bouma tot 23 competitiewedstrijden voor Jong FC Twente, waarin hij twee keer scoorde. ,,Daar draaide het echt om de ontwikkeling van het individu en was de benadering minder resultaatgericht. Dat is ook meteen het grootste verschil met Almere City. Ik speel hier nu in het eerste en we willen gewoon resultaten behalen.”

De overgang naar Flevoland bevalt Bouma goed. ,,We hebben echt een goed team en ik ben ervan overtuigd dat we het ver kunnen schoppen in de strijd om een periodetitel. We begonnen sterk aan het seizoen (5-0 zege op MVV red.), maar gingen in de slotfase tegen De Graafschap helaas met 3-0 onderuit. Dat had niet gehoeven, die slordigheden moeten er nog uit.”

Bouma geeft Almere City een goede kans tegen zijn oude club. ,,Twente beschikt over veel individuele kwaliteit, maar ik denk dat wij een beter team hebben. We mogen ze echter niet onderschatten. Als we er weer vol voor gaan, zie ik het positief in”, besluit hij met een glimlach.

Foto: Thijs Bouma tijdens het duel met De Graafschap. Foto: Ron Baltus; www.sportshots.pro

21 augustus 2014

Deel dit artikel: