De cijfers achter Almere City FC: Niek Vossebelt

Toen technisch directeur Robert Maaskant afgelopen transferzomer op zoek ging naar een middenvelder met scorend vermogen, hoefden de data-analisten van Remiqz niet lang te zoeken. Met vijftien doelpunten in 37 wedstrijden maakte Vossebelt vorig seizoen immers de nodige indruk in het shirt van FC Den Bosch. Met zes doelpunten in zeven wedstrijden is de seizoenstart van Vossebelt bij Almere City FC eveneens spectaculair. Tijd om een kijkje te nemen in de achterliggende statistieken van de 27-jarige middenvelder.

Hoe maakt Vossebelt zijn doelpunten?

Een analyse van alle schoten van Niek Vossebelt laat zien hoe effectief hij is. In totaal legde Vossebelt vorig seizoen 76 keer aan voor een schot, waarvan liefst twintig procent in een doelpunt resulteerde. Liefst zeven keer scoorde Vossebelt uit een strafschop, allemaal met rechts genomen, terwijl hij geen enkele keer faalde vanaf elf meter. Indrukwekkend is hoe effectief Vossebelt om is gesprongen met zijn kopkansen: van iedere drie kopballen belandde er gemiddeld één tegen de touwen.

De eerste zeven wedstrijden van Vossebelt in het shirt van Almere City FC laten zien dat vorig seizoen geen toevalstreffer is geweest voor de man uit Harderwijk. Met zes doelpunten uit veertien doelpogingen is zijn effectiviteit hoger dan ooit (43%). Daarmee is onze middenvelder de meest effectieve schutter van alle spelers in de Keuken Kampioen Divisie met minimaal vijf doelpogingen. Vossebelt blinkt wederom uit in het gebruik van zijn hoofd, want naast zijn slimme loopacties om in scoringspositie te komen, belandden drie van zijn vier kopballen dit seizoen tegen de touwen.

 

  2017/2018       2018/2019      
 

Totaal

Rechts

Links

Hoofd

Totaal

Rechts

Links

Hoofd

Doelpunten

15

10

1

4

6

2

1

3

Schoten op doel

19

13

3

3

3

2

0

1

Schoten naast

26

18

4

4

4

2

2

0

Geblokte schoten

16

9

6

1

1

1

0

0

Efficiëntie

20%

20%

7%

33%

43%

29%

33%

75%

 

De waarde van Vossebelt voor het team

Om de waarde van Vossebelt voor Almere City FC in kaart te brengen, maken we gebruik van de Global Player Index (GPI). De GPI is ontwikkeld door onze datapartner Remiqz en meet de individuele bijdrage van iedere speler aan de teamprestaties. Daarmee geeft de GPI de relatieve kwaliteit weer van een speler ten opzichte van zijn teamgenoten. Het systeem focust zich op de bijdrage die een speler levert gedurende de wedstrijden: gele en rode kaarten, blessures, speelminuten, assists en natuurlijk doelpunten worden allemaal meegewogen. De waarde van een actie verschilt echter per keer. De winnende treffer van Vossebelt afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk heeft bijvoorbeeld een hogere waarde dan wanneer een speler de 5-0 op het scorebord zet. Met zijn huidige GPI van 1192 behoort Vossebelt tot de top-5 van onze selectie. De meest waardevolle speler is Moustapha Seck met een score van 1633. Het tekent de meerwaarde van Vossebelt, die zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot een dragende kracht op het middenveld van Almere City FC.

Data van InStat (http://instatsport.com/) / Analyse van Remiqz (https://www.remiqz.com/)

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

11 oktober 2018

Deel dit artikel: