De cijfers achter City: de grootste wedstrijd ooit

Morgen staat alweer de laatste wedstrijd van de eerste periode van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Met de uitwedstrijd tegen FC Twente zijn we toe aan een wedstrijd, waar veel City-fans al sinds de degradatie van FC Twente naar uit kijken. De ontknoping van de eerste periode geeft de wedstrijd het karakter van een echte finale. Maar wat kunnen onze mannen morgen precies verwachten?

Ten eerste zijn veel ogen op deze wedstrijd gericht. Al snel na de teleurstellende degradatie van vorig seizoen werd immers duidelijk dat FC Twente ook in de Keuken Kampioen Divisie kan rekenen op voldoende support van de trouwe aanhang. En inderdaad, in de eerste vijf thuiswedstrijden van het seizoen zaten er gemiddeld 25.940 toeschouwers op de tribune in De Grolsch Veste. In tegenstelling tot de competitiestand voert FC Twente de ranglijst van het gemiddeld aantal toeschouwers met gemak aan: bij nummer twee NEC zitten gemiddeld slechts 9.338 mensen op de tribune. Zeer waarschijnlijk wordt de wedstrijd van morgen voorlopig de drukstbezochte wedstrijd ooit voor Almere City FC en daarmee schrapt het de uitwedstrijd tegen NAC Breda van 22 april 2016 (14.240 toeschouwers) uit de boeken.

Spelers om in de gaten te houden
Op basis van de Global Player Index (GPI) beschikt FC Twente over een uitstekende selectie. De GPI is ontwikkeld door onze datapartner Remiqz en meet de individuele bijdrage van iedere speler aan de teamprestaties. Daarmee geeft de GPI de relatieve kwaliteit weer van een speler ten opzichte van zijn teamgenoten. Het systeem focust zich op de bijdrage die een speler levert gedurende de wedstrijden: gele en rode kaarten, blessures, speelminuten, assists en natuurlijk doelpunten worden allemaal meegewogen. De waarde van een actie verschilt echter per keer. De winnende treffer van Vossebelt tegen RKC Waalwijk heeft bijvoorbeeld een hogere waarde dan wanneer een speler de 5-0 op het scorebord zet. Met Wout Brama (2040, momenteel geblesseerd), Javi Espinosa (1923), Cristian González (1645), Peet Bijen (1578) en Aitor Cantalapiedra (1525) beschikt trainer Marino Pusic over vijf spelers uit de top-10 van spelers met de hoogste GPI van de Keuken Kampioen Divisie. Beste speler bij Almere City FC is Moustapha Seck, die met een score van 1608 op plek acht terug te vinden is.

Ook in de onderliggende statistieken zijn na tien wedstrijden een aantal trends waarneembaar. Zo blijkt uit de cijfers van InStat dat Twentenaar Aitor Cantalapiedra tot de meest creatieve spelers van de competitie behoort. Aitor maakt de meeste acties op de helft van de tegenstander, geeft de meeste accurate passes naar het strafschopgebied van de tegenstander en de meeste key passes (een pass waaruit een medespeler kan schieten).

Kortom, het wordt cruciaal om de 22-jarige Spanjaard te neutraliseren door de passlijn naar hem af te snijden. Een belangrijke rol is daarbij zoals altijd weggelegd voor Tim Receveur. Van alle spelers in de competitie onderschepte Receveur tot nu toe de meeste passes en onderbrak hij het vaakst een aanval van de tegenstander. Morgen gaat onze aanvoerder weer voorop in de strijd met mogelijk drie belangrijke punten tot gevolg!

Data van InStat (http://instatsport.com/) / Analyse van Remiqz (https://www.remiqz.com/)

25 oktober 2018

Deel dit artikel: