Etemadi: Voor de grap in het doel

Vlammen in de spits bij SC Heerenveen. Daar hoopte Agil Etemadi op, maar de carrière van de voormalig aanvaller zou anders lopen. Voor de grap ging hij in het doel staan mede, omdat hij voorin concurrentie kreeg van de Griek Georgios Samaras. Dat pakte zo goed uit dat Etemadi vanaf de B-junioren onder de lat bleef staan. ,,Mijn passie voor keepen was groot en ik ontwikkelde mij uitstekend. Onder trainer Gert-Jan Verbeek was ik tweede doelman”, vertelt Etemadi, de huidige doelman van Almere City FC.

Door Wesley Verboom

Etemadi kwam op zesjarige leeftijd naar Nederland. De 27-jarige voetballer uit Iran speelde onder meer in Oranje onder 21 en Jong Oranje. Sinds vorig seizoen speelt hij bij Almere City FC, waar hij komend jaar ook actief is als trainer in de jeugdopleiding. ,,Als je talent hebt, moet je het maximale eruit halen”, aldus Etemadi.

Na uitstapjes bij FC Emmen en SC Veendam belandde Etemadi bij FC Groningen. Bij Groningen was hij aanvoerder van de beloften en de tweede keeper van het eerste team. Al snel werd de interesse gewekt van Tractor Sazi FC, de grootste volksclub van Iran. ,,Tractor is een van de topclubs. Het niveau van die verenigingen is te vergelijken met de subtop uit de eredivisie. Het voetbal wordt heel intens beleefd. Voetbal in Iran is religie. De fans zijn net zo fanatiek als de Duitse supporters. Op straat werd ik overal herkend en aangesproken. Voor mij was de mooiste ervaring dat ik voor 100.000 man mocht spelen.”

Iran

Etemadi hoopt ooit de eerste keeper van de nationale ploeg van Iran te worden. ,,Ik heb nog vóór mijn 21ste bewust de keuze gemaakt om niet meer voor de Nederlandse selecties uit te komen, zodat ik speelgerechtigd ben voor Iran. Tijdens de vorige WK-kwalificatiecyclus heb ik enkele keren op de stand-by lijst gestaan. Ik hoop dat ik in de toekomst mijn debuut mag maken. Met Aziatische kampioenschappen in Australië in aantocht zou dat zowel voor mij als voor City top zijn.”

Etemadi verdiende uitstekend in het Aziatische land. De doelman vertrok uit Iran, omdat hij zich in Nederland wilde bewijzen. Hij investeerde in zichzelf door op amateurbasis bij City mee te trainen. Etemadi begon ook aan de hbo-studie Rechten, maar inmiddels kan hij zich weer helemaal richten op het voetbal. Daarnaast is de prof het komende seizoen ook keeperstrainer in de jeugdopleiding van City, hij traint de doelverdedigers van de bovenbouw en loopt stage bij de B1. Vorig seizoen keek hij als keeperstrainer al in de keuken bij Ajax. ,,Ik heb enorm veel zin in dit seizoen, als keeperstrainer wil ik de jongens vooral meegeven dat ze nooit moeten opgeven, hun talent moeten ontwikkelen en dat in het voetbal niets vanzelfsprekend is.”

Veranderd 

Etemadi, die nog tot 2016 onder contract staat in Almere, verdrong afgelopen maand Marco van Duin uit het doel. ,,Ik ben een winnaar”, zegt hij gedecideerd. ,,Ik wil spelen op het hoogste niveau en ooit wil ik nog voetballen in Iran. Of ik als persoon in dat land ben veranderd? Dat weet ik zeker, ik heb geleerd om het leven te waarderen. Ik heb een hoop armoede gezien.”

* Dit verhaal is ook gepubliceerd in de Presentatiegids van Almere City FC. De gids is af te halen bij de receptie van Almere City FC. Tijdens het schrijven van dit verhaal was nog niet bekend dat Etemadi voorlopig uit de roulatie is. De doelman brak tijdens het duel van afgelopen vrijdag, met FC Den Bosch (2-1 winst), zijn hand. 

Fotobijschrift: Agil Etemadi traint de jeugd. Foto: Ron Baltus; www.sportshots.pro

10 november 2014

Deel dit artikel: