Roda JC kent opnieuw tumultueus seizoen

Aanvallend sterk, maar verdedigend wankel: de generale repetitie van Roda JC Kerkrade voor het play-off treffen met Almere City FC tijdens de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen was een afspiegeling van de stribbelingen bij de Limburgers. Tegenstander ADO Den Haag verzekerde zich met een 2-3 overwinning van Europees voetbal.

Het is al jaren onrustig bij de Koempels, die in de seizoenen na de promotie naar de Eredivisie (op 31 mei 2015 tegen NAC Breda) maar ternauwernood aan een terugkeer naar de Jupiler League wisten te ontkomen. Vorig seizoen was het met de hakken over de sloot voor de bespeler van het Parkstad Limburg Stadion tegen regiogenoot MVV Maastricht. Toen de rookwolken van de derby waren opgetrokken, en interim-trainer Huub Stevens met zijn toverstaf had gezwaaid, mocht de geel-zwarte formatie zich met een 1-0 overwinning weer Eredivisionist noemen.

Dat merkwaardige 2016-2017 seizoen heeft in Kerkrade geen effect gesorteerd. Ook in het afgelopen Eredivisie-seizoen bivakkeerde de ploeg onderaan de ranglijst en was het onrustig. Tot aan maart lag de Limburgse patiënt aan de beademing en gaf niemand nog een cent voor de degradatiekandidaat. De soap rondom de beoogd nieuwe eigenaar van de club droeg in die periode niet bij aan de rust. Een juridische kwestie rondom potentiële koper Aleksei Korotajev zette de overname in de ijskast.

Een overwinning tegen NAC op de 18e van de speelmaand betekende echter de ommekeer. Met 13 punten in de laatste zeven competitiewedstrijden (met verrassende overwinningen op Vitesse en PEC Zwolle en een gelijkspel tegen kersverse kampioen PSV) wist Roda boven de degradatiestreep te blijven en het vege lijf voorlopig te redden. De van Feyenoord gehuurde Simon Gustafson en Oekraïner Dani Schahin worden door de Koempeltribune op handen gedragen.

De verdediging blijft echter de achilleshiel. De 69 getelde tegengoals zijn dit seizoen alleen overtroffen door Sparta (75). Elke andere Eredivisie-ploeg die de afgelopen vijf seizoenen meer dan 68 doelpunten tegen kreeg, moest dat bekopen met een degradatie: NAC (68/2015), Roda JC (69/2014), Go Ahead Eagles (73/2017), Dordrecht (76/2015), sc Cambuur (79/2016) en NEC (82/2014). 

,,Er liggen kansen in de omschakeling”, liet Silvester van der Water zich na de wedstrijd tegen MVV afgelopen weekend ontvallen. Donderdagavond weten we  of die kansen ten volste zijn benut.

Foto: Pro Shots / Henk Korzelius

9 mei 2018

Deel dit artikel: