Talent van de Maand Damil Dankerlui

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! En Almere City heeft de jeugd! Op onze veel bezochte website daarom de rubriek: Het talent van de maand. De redactie kiest elke maand een speler uit de jeugdopleiding (A1, B1, C1, C2, D1, D2 en E9) van Almere City FC.

Deze maand is het de beurt aan de 14-jarige Damil Dankerlui.

   
Naam:  Damil Dankerlui
Geboortedatum:  24/08/1996
Team:  C1
Positie:  Middenvelder
 Aantal doelpunten:  16 waarvan 2 in de competitie

Hoe ben je bij Almere City terecht gekomen?

,,Ik ben met voetballen begonnen bij SV Almere. Toen ik in de D1 speelde, ben ik gescout voor Omniworld. Bij Omniworld kwam ik in de D1, dat was wel enorm wennen. Bij SV Almere stond echt plezier voorop en bij City is het een stuk serieuzer en meer prestatiegericht. Gelukkig verliep de overstap goed.”

Momenteel speel je in de C1. Hoe bevalt het, is het goed te combineren met school?

,,Het bevalt heel goed. We hebben een leuk team. We gaan goed met elkaar om en als we slecht spelen, durven we dat tegen elkaar te zeggen. Maar als iemand zijn ding heeft gezegd, is het daarna ook over. Ik vind het prettig dat we eerlijk tegen elkaar kunnen zijn. Ik zit nu op de Meergronden, dat is een middelbare school. Gelukkig houdt de school rekening met het voetballen. Ik zit nu in de tweede klas en volg op het vmbo de kadergerichte leerweg. Ik volg de richting detailhandel.”

Vorige week kreeg je te horen dat je volgend jaar naar Ajax mag. Hoe is dat gegaan?

 ,,Ik kreeg het op een nogal aparte manier te horen. Mijn trainer van de C1, Patrick Bal, vroeg of ik naar zijn zaalvoetbalwedstrijd wou komen kijken. Hij vroeg ook of mijn moeder mee wilde komen. Dat vond ik wel een beetje raar, maar na de wedstrijd werd mij alles duidelijk. Na afloop riep hij ons naar zich toe, en zei: ‘Ik wil het met je hebben over wat het middenveld is zonder jou, want volgend jaar speel je bij Ajax’. Ik kreeg op dat moment geen woord meer uit mijn mond. Ik was er gewoon helemaal stil van. Ik had het niet verwacht. Iedereen is trots op mij. Het was een mooie beloning na zeven weken meetrainen bij Ajax. Ik vond het trouwens wel vreemd dat we bij Ajax ook judoles kregen, maar judo is wel leuk.”

Wat was je doelstellig voor het huidige seizoen, ben je daarin geslaagd?

,,Het afgelopen jaar was mijn beste seizoen. Ik heb mij goed ontwikkeld. Mijn balaanname, spelinzicht en teamspel zijn enorm vooruit gegaan. De grootste ontwikkeling is mijn linkerbeen. Vorig jaar kon ik met links alleen passen, nu kan ik ook een wreeftrap en een lange bal op maat geven.” Met het team had er meer ingezeten. Als we in de wedstrijden scherper waren geweest, hadden we hoger dan de negende plaats kunnen eindigen. Ik ben niet ontevreden. We spelen toch in een lastige competitie met onder meer Ajax en AZ.”

Wat is je mooiste moment van het seizoen?

,,Dat was de beslissende actie in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Bij een 2-2 stand gaf ik de beslissende assist. Met een dubbele schaar legde ik mijn directe tegenstander in de luren. Daarna leverde ik een voorzet op maat af op mijn teamgenoot Selçukhan Okay. Hij kon hem zo afmaken. Het was de winnende treffer.”

Waar hoop je volgend seizoen op?

,,Ik hoop dat ik mij bij Ajax verder kan ontwikkelen. Ik wil laten zien dat ik het niveau aankan. Ik verwacht dat het lukt. Bij Ajax is alles één of twee keer raken en dat combinatievoetbal ligt mij goed. Ik kom in de B2, net als Damian van Bruggen. Het zal wel allemaal wennen zijn. Bij Ajax studeren we namelijk ook op de club. Ik ga ook naar een nieuwe school. Ik ga naar het Echnaton in Almere, omdat daar alles nog beter geregeld is voor topsporters.”

Waar zie jij jezelf over tien jaar staan als voetballer en als mens?

 ,,Ik wil graag bij Barcelona voetballen, omdat ik het spel van Barcelona geweldig vindt. Lionel Messi en Andrés Iniesta maken het voetbal zo simpel. Ajax vind ik ook heel mooi. Ik ben al van kleins af aan supporter. Mijn moeder vertelde vorige week dat ik altijd ‘Ajax, Ajax’ riep. Als het niet lukt dan weet ik het nog niet. In een sportwinkel werken lijkt mij wel leuk. Ik wil in ieder geval iets in de sportwereld doen. Ik ga er alles aan doen om mijn droom te bereiken: een carrière als profvoetballer.”

Door Wesley Verboom

(Fotobijschrift: Dankerlui, hier in actie tegen AZ Alkmaar, speelt volgend seizoen bij Ajax in de jeugdopleiding. Foto: Redactie Almere City.)

18 april 2011

Deel dit artikel: