Van Vlerken stille kracht in defensie

,,Hij valt niet altijd op, maar behoort misschien wel tot de beste backs die rondlopen in de Keuken Kampioen Divisie.” Het zijn de lovende woorden van Michele Santoni aan het adres van Bram van Vlerken. De oefenmeester van Almere City FC was zondag te gast bij ‘De tafel van Kees’ op FOX Sports en sprak met bewondering over de 23-jarige verdediger.

Het is twee dagen eerder – net na het laatste fluitsignaal van Almere City FC – NEC (1-0) – wanneer Van Vlerken met een stuk ijs op zijn wenkbrauw de catacomben binnen komt wandelen. Het is een typerend beeld van een speler die alles heeft gegeven om de overwinning uit het vuur te slepen.

,,In de slotfase werd het nog spannend en stonden er bij NEC volgens mij wel zes aanvallers in het veld”, glimlacht Van Vlerken. ,,In de allerlaatste minuut wilde ik een bal weg koppen, net als mijn tegenstander en raakten we elkaar. Maar niks aan de hand hoor. Even ijsen en klaar”, knipoogt de voormalig speler van Jong PSV.

In de kleedkamer werd de overwinning op directe concurrent NEC uiteraard gevierd, maar al snel was ook de focus weer terug. ,,De eerste prijs wordt immers pas over drie weken verdeeld”, weet Van Vlerken. ,,Daarmee doel ik op de periodetitel. In het meest gunstige geval zouden we de strijd wellicht in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles kunnen beslissen, maar zo denken we niet. We leven echt van wedstrijd naar wedstrijd en kijken bovendien vooruit naar het gehele seizoen. We willen tot het eind meestrijden om de bovenste plekken.”

Van Vlerken is een stille kracht in de defensie van City. ,,Wanneer je als verdediger niet opvalt, is dat een goed teken”, weet hij. Bij Jong PSV had de rechtsback een iets andere rol. ,,Daar speelden we in een ander systeem en stond ik iets hoger op het veld. Nu ligt de focus nog meer op het verdedigende aspect. Natuurlijk hoop ik ook aanvallend van waarde te kunnen zijn, maar dan moet het eerst achterin goed staan.”

De mandekker speelde zes jaar bij de regerend landskampioen. ,,Zes jaar geleden ben ik naar PSV gekomen. Daarvoor voetbalde ik bij Helmond Sport”, vervolgt Van Vlerken, die recent naar Almere is verhuisd. ,,Ik woon samen met Joedrick Pupe en Andreias Calcan. Dat is enorm gezellig. We hebben het dan overigens niet constant over voetbal. Daar gaat het op de club al genoeg over. Er worden veel andere onderwerpen aangesneden en we spelen graag een potje FIFA 19.”

Aanstaande vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen FC Volendam, dat sinds vorige week met Hans de Koning over een nieuwe trainer beschikt. Van Vlerken benadrukt dat dit zeker geen gemakkelijke wedstrijd wordt. ,,Afgelopen week won Volendam met 1-0 van RKC. Ondanks dat ze een moeizame start van het seizoen doormaken is het een ploeg die normaliter meedoet om een plek in de play-offs. Wij moeten echter vooral naar onszelf kijken. Wanneer we ons eigen spel spelen, moeten we in staat zijn om deze wedstrijd in ons voordeel te beslissen.”

Kaarten voor de uitwedstrijd tegen FC Volendam bestel je hier.

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

9 oktober 2018

Deel dit artikel: