De cijfers achter Almere City FC: Ricardo Kip

Vandaag duiken we in de achterliggende statistieken van Ricardo Kip, een zeer gewaardeerde kracht in ons elftal. Na een avontuur in Engeland bij Fleetwood Town en een verhuurperiode bij SC Cambuur keerde de clubheld afgelopen zomer terug bij Almere City FC. Vanavond staat Kip tegenover zijn werkgever van vorig seizoen en de cijfers laten zien dat Kip het team om hem heen beter maakt.

In de vier wedstrijden waarin Kip dit seizoen in de basis begon, pakten de mannen van Michele Santoni in totaal acht punten (een gemiddelde van 2,00 punten per wedstrijd), in de zeven wedstrijden waarin Kip inviel werden twaalf punten behaald (een gemiddelde van 1,71 punten per wedstrijd). Het tekent zijn positieve bijdrage aan de teamprestaties. Zijn individuele hoogtepunten in de vorm van goals en assists bewaart hij opvallend genoeg echter voor invalbeurten: Kip is tot nu toe in de categorie assists en doelpunten het meest efficiënt als invaller. Als invaller kwam hij in 165 minuten tot twee goals en één assist, terwijl hij als basisspeler in 306 minuten nog geen persoonlijke succesjes mocht vieren.

De cijfers komen niet uit de lucht vallen. In het seizoen 2017/2018 speelde Ricardo Kip in totaal 28 competitiewedstrijden voor SC Cambuur, waarvan dertien als basisspeler. Ook toen stond zijn bijdrage aan de teamprestatie niet in verhouding met zijn persoonlijke succesjes. In zijn vijftien invalbeurten scoorde hij gemiddeld 0,70 keer per 90 minuten, als basisspeler gemiddeld slechts 0,25 keer. Ook gaf de 26-jarige Rijswijker gemiddeld gezien meer assists als hij inviel, namelijk 0,35 per 90 minuten (tegenover 0,08 per 90 minuten als basisspeler). Het toont de multifunctionaliteit van Kip, die als basisspeler in staat is het team beter te maken en tevens als invaller met zijn snelheid en doelgerichtheid een wedstrijd kan beslissen. SC Cambuur is gewaarschuwd.

Data van InStat (http://instatsport.com/) / Analyse van Remiqz (https://www.remiqz.com/)

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

9 november 2018

Deel dit artikel: